jún 30, 2024
357 Views
Komentáre vypnuté na Viete, na čo všetky slúžia odkvapové systémy?
0 0

Viete, na čo všetky slúžia odkvapové systémy?

Written by

Odkvapový systém je často opomínanou súčasťou stavieb, či už ide o rodinný dom, bytovku, alebo komerčný objekt. Na prvý pohľad sa môže zdať, že odkvap je jednoduchý prvok, ale jeho význam pre celú stavbu je obrovský. Odkvapový systém zabezpečuje správne odvádzanie dažďovej vody zo strechy a plní aj veľa ďalších funkcií, ktoré chránia budovu a jej okolie.

Odkvapový systém ochráni strechu a fasádu

Hlavná funkcia odkvapových systémov je ochrana strechy a fasády budovy pred poškodením spôsobeným dažďovou vodou. Ak by dažďová voda voľne stekala po streche a fasáde, mohla by spôsobiť veľké škody, napríklad eróziu omietky, vznik plesní a rias. Časom by sa voda dostala aj do interiéru. Odkvapy zabezpečujú, že voda je bezpečne a efektívne odvádzaná preč od budovy.

Nesprávne odvedená dažďová voda je často problémom pre základy budovy. Voda nahromadená okolo základov spôsobuje podmáčanie. Základy sa oslabujú a ohrozená je celá statika budovy. Odkvapové systémy bezpečne vodu odvádzajú ďalej od stavby a chránia ju celú od základov až po strechu.

Pozor na plesne!

Vlhkosť je ideálnym prostredím pre rast plesní a rias, ktoré škodia nielen budove, ale tiež negatívne ovplyvňujú zdravie jej obyvateľov. Správne fungujúce odkvapové systémy zabezpečujú, že voda neostáva na miestach, kde by mohla spôsobiť problémy s vlhkosťou. Eliminovaná je tak živná pôda pre plesne a baktérie.

Chráňte svoj dom a zavlažujte

Dažďová voda, ktorá nie je správne odvádzaná, je príčinou erodovanie pôdy. Erodovanie škodí záhrade, chodníkom a záhradným stavbám. Odkvapové systémy odvedú vodu tým smerom, kde vlhkosť neohrozí váš majetok.

V súčasnosti sa čoraz viac ľudí snaží využívať dažďovú vodu na rôzne účely, napríklad polievanie záhrady, splachovanie toaliet alebo umývanie auta. Odkvapové systémy doplnené  o zberné nádrže zachytávajú dažďovú vodu, ktorá v domácnosti nájde veľa možností využitia. Efektívne využijete prírodné zdroje a ušetríte na pitnej vode.

Estetické moderné odkvapové systémy

Moderné odkvapové systémy sú konštruované tak, aby esteticky ladili s dizajnom budovy. Dostupné sú v rôznych materiáloch, farbách a tvaroch, čo umožňuje ich prispôsobenie architektonickému štýlu stavby. Správne zvolené odkvapy môžu dokonca zvýšiť celkovú atraktivitu budovy a tiež jej hodnotu. Investícia do kvalitného odkvapového systému sa preto určite vyplatí, a to nielen z hľadiska ochrany a údržby, ale aj z ekologického a estetického aspektu.

Autor: Gabriela Kudláčová

 

 

Article Categories:
Zaujímavosti

Comments are closed.

Menu Title